Nuvela realist-naturalista: "In vreme de razboi"

Comentariu "In vreme de razboi", nuvela de I. L Caragiale


Nuvela a aparut intr-o revista putin cunoscuta, Gazeta Sateanului din Ramnicu Sarat on cinci numere consecutive. A fost retiparita in volum de fiul scriitorului L. I. Caragiale in anul 1915. Nuvela "In vreme de razboi" apartine unei serii literare noi, derivate din directia realista a creatiei scriitorului, naturalismul.

Textul este construit din trei parti, fiecare dintre acestea alcatuite dintr-un numar de secvente inegale ca intindere, delimitate de autor, fie prin randuri albe, fie prin asteriscuri, ceea ce face discursul narativ sa para fragmentat. Aceasta modalitate permite naratorului sa dinamizeze actiunea prin selectarea doar a acelor momente din viata protagonistului care se dovedesc a fi cu adevarat importante pentru evolutia sa psihologica.
Desi scriitorul subintituleaza textul "schita", termenul nu se refera la specie ci doar subliniaza faptul ca "nuvela" isi propune sa "schiteze" comportamentul personajului selectand acele momente pe care le considera semnificative pentru destinul sau; tocmai de aceea firul narativ este discontinuu.

Actiunea se desfasoara de-a lungul a cinci ani, in care este urmarita viata carciumarului Stavrache. Totul incepe in primavara anului 1877 ( de altfel, titlul face aluzie la razboiul de independente, dar vremurile tulburi conoteaza si "tulburarea" psihica a carciumarului.
Incipitul este brusc, oferind totusi cititorului un minimum de informatii necesare pentru intelegerea textului, loc, personaje, intriga.
Protagonistul nuvele, Stavrache, carciumarul din Podeni este o fire inchisa, singuratica (nu are nici sotie, nici copii), fara prieteni, singura sa pasiune fiind banii. O secventa sugestiva pentru conturarea firii lui este cea in care fetita sosita in miez de iarna sa cumpere "de un ban gaz si de doi bani tuica". Este neglijent in tratarea clientilor, necinstit, zgarcit, are o patima anormala pentru bani.
Consecintele iubirii de banii, in plan psihologic sunt redate in evolutia lui Stravache: de la genul de lacomie potrivita pentru un carciumar la framantari obsesive ("o veni.. n-o veni"), halucinatii, frica, groaza si pana la nebunie, ceea ce tine de naturalism. Cazul patologic este motivat de mediu si de ereditate, avand in vedere ca si fratele Iancu este stapanit de patima banilor, fiind talhar ca preot si delapidator ca militar.

Particularitati ale artei narative sunt stilul indirect libert, oralitatea, descrierea naturii. Limbajul nuvelei, de altfel al tuturor scrierilor realiste, se caracterizeaza prin naturalete si precizie.
Nuvela "In vreme de razboi" se afla la granita dintre creatia realista, care isi propune sa dea cititorului impresia ca universul fictional este o oglinda exacta a realitatii si cea naturalista- ce se concentreaza cu predilectie asupra aspectele dure, brutale, ale realitatii, reducant adeseori fiinta umana la datele sale strict biologice.


Trasaturi realist-naturaliste ale nuvelei



  • naratorul este obiectiv, omniscient si omniprezent
  • teme nuvelei este patima covarsitoare pentru bani, urmata de transformarile treptate suferite de personaj pe plan psihologic in urma acestei manii inexplicabile
  • personajul principal Stavrache sufera schimbari de atitudine, interioare, in paralel cu natura exterioara - relatia omului cu natura
  • parvenitismul, avaritia - devin elemente predominante in nuvela
  • redarea unei atmosfere veridice care ofera impresia cititorului ca astepectele prezentate sunt reale, reprezinta un alt argument pentru apartenenta la curentul literar.

Comentarii

Anonim a spus…
bgf
Unknown a spus…
De ce nu este si psihlogica?
Anonim a spus…
coaie
Anonim a spus…
Srmf

Postări populare