Collingwood si Analitica Transcendentala

Metafizica definita ca Analitica Transcendentala




Collingwood vrea sa arate in capitolul XXIV al lucrarii sale An essay on metaphysics ca Analitica Transcendentala a lui Kant are caracterul unui studiu istoric. Inainte de a integra Analitica Transcendentala conceptiei despre metafizica ca stiinta istorica, Colling spune ca trebuie avuta in vedere o posibila obiectie: nu se poate spune despre Analitica Transcendentala ca este un studiu istoric deoarece nu are caracteristicile unui asemenea studiu.
De fapt, spune Collingwood, Kant a stabilit in detaliu presupozitiile absolute acceptate de toti oamenii de stiinta de la acea vreme. Argumentele lui Kant nu sunt argumente care spun ceva despre gandirea personala a lui Kant ci sunt presupozitiile absolute ale vremii acceptate de Kant din postura de fizician si de fizicienii vremii.
O alta obiectie ar fi aceea ca argumentele lui Kant sunt argumente ce fac parte dintr-un anumit cadru istoric, dar in mod ACCIDENTAL; argumentele sunt enunturi care stabilesc conditiile necesare gandirii stiintifice. Prin urmare, daca se gandea stiintific la acea vreme in Europa (1600-1800) se datoreaza faptului ca au fost indeplinite acele conditii necesare.
Collingwood analizeaza obiectia. Se asuma ca nicio idee nu este stiintifica decat daca reiese din principiile si metodele acceptate intr-un anumit loc la un moment dat; o descriere a acestor principii si metode acceptate intr-un anumit loc la un moment dat nu este o descriere a contextului istoric deoarece este o descriere a intregii gandiri. Mai mult decat atat, daca gandirea stiintifica nu a mai fost accesibila intr-un anumit loc la un moment dat pana atunci este un simplu accident.
Collingwood sustine opusul. Nu a fost un accident. A afirma acest lucru e acelasi cu a afirma ca " este un accident ca propria tara sa fie singura in care deciziile legale erau corecte, casele confortabile" etc.
De fapt, Analitica Transcendentala este un studiu  istoric care inglobeaza presupozitiile absolute acceptate de naturalistii din vremea lui Kant si multa vreme dupa. AT aduna laolalta toate presupozitiile absolute din stiinta de la Galilei pana la Kant. Trebuie avuta in vedere de asemenea si traditia istoriografica a lui Kant. Voltaire a influentat gandirea lui Kant. Iluministii erau preocupati de studiile istorice, iar trecutul indeosebi reprezenta subiect de interes pentru acestia. Pentru Voltaire doar trecutul recent era cognoscibil, iar Hume va da seama de asta in Istoria Angliei .

Comentarii

Postări populare