National-comunism si disidenta anticomunista in Romania






National-comunismul a reprezentat pentru Romania un alt fel de comunism. National-comunismul a fost instaurat in anul 1965, in urma plenarei Comitetului Central al PMR. Odata cu venirea la conducere a lui Nicolae Ceausescu statul roman a cunoscut o serie de schimbari. A fost adoptata o noua constitutie potrivit careia statul roman se va numi Republica Socialista Romnia, partidul unic va purta numele de Partidul Comunist Roman. Important este ca Nicolae Ceausescu a sustinut o politica de deschidere a statului roman spre Occident, ceea ce a condus la cresterea nivelului de trai al romanilor si la dezvoltarea economiei. De asemenea, s-au cunoscut schimbari majore si in planul invatamantului; limbile franceza si engleza se studiau in unitatile de invatamant, bineinteles, impreuna cu limba rusa.
Nicolae Ceausescu a fost extrem de apreciat in Occident, mai ales in urma deciziei sale din anul 1968 de a nu participa la invadarea Cehoslovaciei. Atat presedintele Frantei la acea vreme (Charles de Gaulle) , cat si presedintii americani, Richard Nixon si Gerald Ford au vizitat statul roman si si-au prezentat aprecierea pentru liderul comunist.
Mai mult decat atat, s-au incheiat tratate economice cu tarile din vestul europei: Romania a aderat la Fondul Monetar International si Banca Mondiala in anul 1972, si a stabilit relatii cu Piata Comuna in anul 1973.
Totusi, daca aceste masuri par imbucuratoare si multumitoare ramane de urmarit si cealalta latura a regimului comunist. Anul 1970 a insemnat accentuarea cultului personalitatii si a propagandei comuniste. Pe de alta parte s-a trecut la socialismul dinastic, ceea ce inseamna ca intreaga putere s-a concentrat in mana membrilor familiei conducatorului comunist. In acest timp, drepturile si libertatile cetatenesti s-au limitat. In anul 1974, Ceausescu, a devenit presedintele Romaniei.
Acest regim dictatorial a condus la amplificarea disidentei anticomuniste concretizata in greve, proteste, critici, propaganda impotriva regimului.

  •      Paul Goma prin CHARTA 77, s-a opus regimului lui Ceausescu.

  •    Doina Cornea, Ana Blandiana, Mircea Dinescu, Mihai Botez au protestat prin craetii literare, scrisori, memorii etc.

  •   1989 – “Scrisoarea celor sase” (Silviu Brucan, Alexandru Barladeanu, Constantin Pirvulescu, Gheorghe Apostol, Grigore Raceanu) – au protestat impotriva regimului comunist chiar fosti demnitari comunisti.


De retinut! Toate aceste actiuni conduc la prabusirea regimului comunist in anul 1989!


Comentarii

Postări populare