Statul roman si constitutiile sale



Prima constitutie moderna este adoptata in anul 1866. Constitutia Belgiei a servit drept model Constitutiei de la 1866 deoarece era considerata la acel moment una dintre cele mai liberale constitutii europene. In aceste conditii, Constituia prevedea adoptarea numelui oficial de Romania, iar statul roman devenea monarhie constitutionala ereditara; s-au impus de asemenea principia liberale precum separarea puterilor in stat si respectarea drepturilor si libertatilor cetatenesti. Prin urmare, puterea executive era exercitata de Domn si de govern, puterea legislativa era exercitata de Domn si de Parlament, iar puterea judecatoreasca era exercitata de instantele judecatoresti.
Domnul numea si revoca ministri, numea si confirma in toate functiile publice, avea drept de amnistie politica, era seful armatei, acorda decoratii si distinctii, avea dreptul de a bate moneda si putea declara razboi si incheia tratate. Mai mult decat atat, Domnul avea si atributii legislative.
Parlamentul exercita puterea legislativa, era bicameral si era ales prin vot cenzitar. Parlamentul era compus din SENAT si ADUNAREA DEPUTATILOR.
Puterea judecatoreasca era exercitata de tribunal, curti de justitie si Inalta Curte de Justitie si Casatie. Judecatorii erau inamovibili, iar hotararile judecatoresti se pronuntau in numele Domnului.

O alta constitutie a fost cea din anul 1938 adoptata in urma loviturii de stat a regelui Carol al II-lea. Odata adoptata constitutia s-a impus monarhie autoritara, s-a desfiintat separarea puterilor in stat. Regele exercita atat puterea executiva cat si cea legislativa. Atentie, Parlamentul a fost numit Reprezentanta Nationala si avea doar un rol decorativa. Regele numea senatorii, el putea convoca si dizolva ambele camera ale Parlamentului. In ianuarie 1941, odata cu instaurarea dictaturii antonesciene, Constitutia din 1938 a fost inlocuita.


Diferente intre Constitutia din 1866 si Constitutia din 1938

v  In 1866 votul era cenzitar – in 1938 votul era universal
v  In 1866 principiul separarii puterilor in stat era functional – in 1938 principiul separarii puterilor in stat NU era functional
v  In 1866 era acceptat pluralismul politic si pluripartitismul – in 1938 s-a introdus inerzicerea activitatii tuturor partidelor politice.



Adoptarea unei constitutii este necesara deoarece traseaza modalitatea guvernarii unui stat si stabileste granitele regimului politic adoptat.

Comentarii

Postări populare